Για το νησί μας, την Κάλυμνο

Ένα από τα πιο ξεχωριστά νησιά των Δωδεκανήσων, η γοητευτική Κάλυμνος, το διάσημο νησί των σφουγγαράδων διατηρεί την αυθεντικότητα της και σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τα μυστικά της, σε μια καλοκαιρινή απόδραση που θα σας μείνει αξέχαστη! Ανάμεσα στην Κω και τη Λέρο, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν προορισμό εναλλακτικών διακοπών, αφού προσφέρει τη δυνατότητα στους λάτρεις της περιπέτειας, να κάνουν αναρρίχηση στους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς της, καταδύσεις στον συναρπαστικό βυθό της και ορεινή πεζοπορία.

Η ποικιλομορφία των ακτών, των απόκρημνων βράχων και το ήπιο κλίμα καθιστούν το νησί αυτό ιδανικό μέρος για τους αναρριχητές. Για όσους αναρριχητές έχουν ταξιδέψει, ο βράχος της Καλύμνου μοιάζει με αυτόν της Ταϊλάνδης. Όλο το νησί αποτελεί μια μοναδική φυσική πίστα με περισσότερες από 3500 χαραγμένες αναρριχητικές διαδρομές κάθε βαθμού δυσκολίας.

Σήμερα, στην Κάλυμνο υπάρχουν περίπου 200 περιπατητικές διαδρομές και 77 αναρριχητικά πεδία, καθιστώντας την έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς όπου ο επισκέπτης αναρριχητής μπορεί να βρει ό,τι επιθυμεί.

Η Κάλυμνος φιλοξενεί επίσης παγκοσμίως γνωστά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Αναρρίχησης Καλύμνου, μια διεθνή συνάντηση αναρριχητών μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, οι λάτρεις των καταδύσεων μπορούν να παρακολουθήσουν το Καταδυτικό Φεστιβάλ Καλύμνου, κατά τη διάρκεια του οποίου προσφέρεται ένα πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων για όσους αγαπούν την ελεύθερη και αυτόνομη κατάδυση.

Στην Κάλυμνο θα βρείτε οργανωμένα καταδυτικά κέντρα, που προσφέρουν καταδύσεις σε ναυάγια, υποβρύχια σπήλαια και άλλα σημεία μαγευτικής ομορφιάς. Ακόμα το νησί διαθέτει υπέροχες διαδρομές πεζοπορίας, αλλά και δυνατότητα επίσκεψης περίπου 50 σπηλαίων, καλύπτοντας τις ανάγκες κάθε ταξιδιώτη!

Σε απόσταση αναπνοής από την πανέμορφη Κάλυμνο στα Δωδεκάνησα, στέκει προκλητικά όμορφη και παράξενη η μικροσκοπική Τέλενδος. Η πολύτιμη Τέλενδος, με το εξαιρετικό της οικοσύστημα που αποτελεί προστατευμένη περιοχή με την συνθήκη NATURA 2000.

Η μικροσκοπική Τέλενδος, ήταν κάποτε ενωμένη με την γειτονική νήσο Κάλυμνο, αλλά ένας ισχυρός σεισμός το 535 μ.Χ. χώρισε τα δύο νησιά. Αυτός ο μοναχικός βράχος του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου, με έκταση 5 τ. χλμ. έχει μόνο έναν μικρό οικισμό, στο γραφικό λιμανάκι του μικρού νησιού. Θα σας ενθουσιάσει η πεντακάθαρη θάλασσα, οι παραδοσιακές ψαροταβέρνες και η μεγαλόπρεπη γαλήνη που αποπνέει το τοπίο.

Η Τέλενδος αποτελεί έναν φυσικό παράδεισο. Οι βραχώδεις της ακτές διακόπτονται από μικρές αμμουδερές παραλίες, οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι προσβάσιμες με τα πόδια, ενώ για κάποιες πραγματικά μυστικές γωνιές θα χρειαστεί να κάνετε τον περίπλου με καϊκάκι. Το βορινό κομμάτι του νησιού είναι ακατοίκητο από ανθρώπους, αποτελεί όμως καταφύγιο για τον υπέροχο αιγαιόγλαρο, αλλά και για πολλά άλλα πουλιά.

Το νησί είναι απέραντα ήσυχο, μπορεί κάποιος να απολαύσει το κολύμπι του, να κάνει όμορφες διαδρομές μέχρι την Ράχη θαυμάζοντας την θέα, να κάνει καταδύσεις ή να ψαρέψει. Και φυσικά να απολαύσει στον μικρό οικισμό της Τελένδου το πολύτιμο μέλι από θυμάρι, αλλά και να προμηθευτεί πολλά βότανα από το οροπέδιο της Ράχης, τα οποία είναι θεραπευτικά.

Η μικρή κοινότητα των κατοίκων έχει συγκινητικά και πανάρχαια έθιμα, είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το Πάσχα διοργανώνονται οι «Αγάπες» – κοινά γεύματα με συμμετοχή όλων των κατοίκων, μια συνήθεια που κρατάει από τις πρώτες χριστιανικές κοινωνίες, αλλά έχει ακόμα βαθύτερο υπόστρωμα, στα κοινά γεύματα του Διονύσου και του Ορφέα. Οπωσδήποτε η Τέλενδος παραμένει μια πολύτιμη, μυστική κιβωτός παραδόσεων.

Η πρόσβαση στην Τέλενδο είναι πολύ εύκολη από τις γειτονικές Μυρτιές στην Κάλυμνο, με τα θαλάσσια ταξί τα οποία πραγματοποιούν τακτικότατα δρομολόγια κάθε μέρα.

ΌΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΙΣΤΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 1300 ΧΑΡΑΓΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΘΕ ΒΑΘΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ.

Οδηγός

x

Διαβάστε με ποιούς τρόπους και με τι μέσα μπορείτε να ταξιδέψετε στην Κάλυμνο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κατάδυση

x

Όταν επισκεφθείτε την Κάλυμνο πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε την κατάδυση...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναρρίχηση

x

Ένας από τους πιο δημοφιλείς αναρριχητικούς προορισμούς παγκοσμίος...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ